Çekişmeli Boşanma Davası
Boşanma, evliliğin sürdürülememesi üzerine hukuki olarak sonlandırılmasına verilen isimidir. Tarafların ilgili mahkemeye başvurması sonucunda dava açılmakta ve yürütülmektedir. Bu davalar anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı davalarda genellikle kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Ancak çekişmeli davada birçok farklı etken olduğu için daha uzun sürede karar çıkması muhtemeldir. Bu sebeple bir avukat ile anlaşılarak ilerlenmesi halinde başarılı sonuç alma ihtimali de artmaktadır. Çünkü çekişmeli durumlarda nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi farklı konular vardır. Kişinin hayatını direkt olarak etkileyecek bir dava olması nedeniyle de işinde profesyonel olan avukatlar ile çalışılması önerilmektedir. Ayrıca alanında deneyimli ve daha önce birçok kez bu davalara girmiş avukatlara başvurmakta fayda olacaktır.
Çekişmeli boşanma davası açılması için evlilik süresinin herhangi bir önemi yoktur. Taraflar arasında yaşanabilecek pek çok problem nedeniyle istendiği zaman evliliğin sonlandırılması için başvuruda bulunulabilir. Evlilik hayatında şu durumlar çekişmeli boşanma davasına neden olmaktadır; eşin zina yapması, eşin diğer eşe karşı onur kırıcı davranışlarda bulunması ve hayatına kast edici hareketlerde bulunması, eşin akıl sağlığının tıbbi açıdan yerinde olmaması ve bunun ilgili kurumlarca ispat edilmesi, eşin evliliğin gerektirdiği şartlara uymaması ve terk etmesi. Tüm bu belirtilen sebeplerde mağdur taraf boşanma avukatına danışarak mahkeme başvurusunu başlatabilmektedir. Böylece müvekkili için gerekli dilekçeyi hazırlayan avukat tüm duruşma ve süreçleri de sağlıklı bir şekilde takip etmektedir. Dosyaya eklenmesi gereken evrakların ve şahitlerin davaya dâhil edilmesi gibi durumlarda da avukat devreye girmektedir.
Çekişmeli boşanma davası için yetkili makam Aile Mahkemesidir. Eğer davayı açacak kişinin ikamet ettiği yerde aile mahkemesi yoksa asliye hukuk mahkemesine müracaat edilebilmektedir. Eğer mal paylaşımı konusunda bir anlaşmazlık varsa ayrı bir dava açılması gerekmektedir. Çekişmeli boşanmanın sona ermesi beklenebildiği gibi aynı anda mal paylaşımı için de süreç başlatmak mümkündür. Benzer şekilde davacı taraf nafaka isteminde bulunuyorsa bu durum avukat tarafından mahkemeye sunulmaktadır. Gerekli delillerin toplanması, müvekkilin maddi durumunun ispatı ve savunması gibi konular anlaşma yapılan avukatın sorumluluğunda bulunmaktadır. Çekişmeli boşanmalarda velayet konusu da ayrı bir öneme sahiptir. Müşterek çocuğa ait velayetin anne ya da babada kalma konusunda anlaşmazlık yaşanabilmektedir. Bu da çekişmeli boşanma davaları içerisinde yer almaktadır. Velayeti almak isteyen eşin gerekli yükümlülükleri sağlayabileceği mahkeme huzurunda ispat edilmelidir. Burada da yine avukat devreye girerek gerekli adımları uygulamaktadır.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!