Şikâyet sonucunda açılan ceza yargılamasında işlenen aşamalar şu şekildedir;

  • Soruşturma Aşaması: Ceza davasının açılmasından önce uygulanan soruşturmadır. Şikâyet sonucunda Cumhuriyet Savcılığı işlenen suçu soruşturmaya başlamaktadır. Bu soruşturmalar kapsamında ise şüpheli ya da şüpheliler hakkında iddianame düzenlemektedir. Hazırlanan iddianameler ise ceza mahkemesine verilmektedir. Ceza mahkemesince kabul edilen iddianame sonucunda soruşturma biterek kovuşturma aşamasına geçilmektedir.
  • Kovuşturma Aşaması: Ceza davasının kabul görülüp açılması sonucunda gerçekleşen yargılamanın işlendiği aşamadır.
  • İstinaf Aşaması: Mahkeme sonucunda verilen cezanın taraflarca beğenilmemesi durumunda, sonuca karşı istinaf başvuru yapılmasıdır. İstinaf başvuruları sonuçtan sonra 7 gün içerisinde yapılmalıdır. Bu başvuru sonucunda istinaf mahkemesinde karar verilen sonuç incelenmektedir.
  • Temyiz Aşaması: İstinaf mahkemesinden sunulan sonuç/kararın beğenilmemesi durumunda şartları kapsaması halinde sonuç aleyhine temyiz başvurusu gerçekleşmektedir. Bu temyiz başvurusu ise yüksek mahkemede Yargıtay tarafından incelemeye alınmaktadır.

Ceza Davası Nasıl Açılır?

Ceza davasını açmak için işlenen suça bakılmalıdır. Her suça göre ceza davası değişebilmektedir. Müşteki ya da suçtan zarar gören kişilerin şikâyet etmesine bağlı soruşturma açılmaktadır. Ancak zarar gören kişi karşı tarafı şikâyet etmezse savcılık tarafından dava açılamaz. Şikâyete bağlı olmayan bütün suçlar savcılık tarafından soruşturmaya alınarak dava konusu olmaktadır. Şikâyet gerektirmeyen suçlarda ihbar alınması durumunda savcılık olaya müdahale ederek soruşturma açar. Bu soruşturma süresince ise deliller toplanır.

Elde edilen deliller sonucunda işlenen suçun kim tarafından yapıldığına kanaat getirildiyse ya da şikâyet sonucunda karşı taraf için savcılık ceza davası açmaya yükümlüdür. Savcı tarafından, suçun işlenmesi ve buna bağlı olarak kanıtların bulunduğu bir iddianame düzenlenmekte ve dava açılmaktadır. Eğer yeterli suç şüphesi içeren kanıtlar varsa, suç şüphesinde belirlenen kişi/kişilerin yargılanması amacıyla savcı tarafından talep oluşturulur. Ancak ceza davası için savcılık yeterli şüphe mevcut değilse takipsizlik kararı verilmektedir.

Ceza Davasında Savunma Nasıl Yapılır?

Soruşturma kapsamında şüpheli kişiye “sanık” denilmektedir. Sanığın işlediği suça göre mahkemede yargılanması ve bu yargılama sonucunda karar verilmektedir. Ceza davasında sanık hem yazılı hem de sözlü biçimde kendini savunabilmektedir. Sanık kendisini savunması için ceza avukatı tutabilmektedir. Ceza avukatları tüm safhalarda sanık kişisini savunarak hukuki yardım etmektedir. Bu hukuki yardım sonucunda ise cezasının daha aza indirilmesine ya da beraat karar verilmesi gerçekleşmektedir.

Ceza davalarında bulunan taraflar olayın nasıl gerçekleştiğini anlatmaktadır. Avukat ise olay içerisinde bulunmadığı için bu aşamada doğrudan olayı anlatamaz fakat savunmasını yapmaya hakkı bulunmaktadır. Avukatlar tarafından yapılan savunmalarda delillerde söz konusu olabilir. Yargılamanın sözlü bölümü yani duruşmada deliller tartışılır, iddialar ileri sürülür ve bütün tanık/müşteki gibi taraflar dinlenir. Bu duruşma içerisinde yapılan işlemler, sarf edilen cümleler ve tavırlar tutanak haline getirilir. Bu tutanak sonucunda ise kesin karar verilir.

Daha fazla detaylı bilgi almak için İzmir ceza avukatı sayfasını ziyaret edebilir ve İzmir avukat Kalemci Hukuk Bürosuna müracaat edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir