asliye-ceza-mahkemesi

Asliye Ceza Mahkemeleri diğer mahkemelere göre daha geniş bir yargılama alanında görev yapan ve 10 yıl veya altında hapis cezası gerektiren davalara bakmakla görevli bir mahkemedir. Ağır Ceza Mahkemelerinde davalar hakimler ve savcılardan oluşan bir heyetle görülürken, farkı bir yargılama işleyişine sahip bulunan Asliye Ceza Mahkemelerinde dava süreci tek bir hâkim tarafından yürütülür. Oldukça geniş bir görev alanında yargılama yetkisine sahip olan Asliye Ceza Mahkemesi hangi davalara bakar?

İzmir asliye ceza avukatları yazma ve konuşma becerileri yüksek olmalıdır. Güçlü bir savunma ve olumlu ceza davası sonuçlanması için araştırma ve soruşturma konusunda da deneyimli bir avukat ile çalışılmalıdır.

Asliye Ceza Mahkemesinin Görevleri

Asliye Ceza Mahkemelerinin görev alanları 5235 sayılı Bölge Asliye Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yetkileri ile ilgili kanunun 11. maddesinde belirlenmiş olup,

  • Cumhurbaşkanına hakaret
  • İftira
  • Görevi kötüye kullanma
  • Hakaret
  • Kasten veya taksirle yaralama
  • Hırsızlık
  • Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma
  • Cinsel taciz ve cinsel saldırı
  • Uyuşturucu bulundurma, kullanma
  • Şantaj
  • Belgede sahtecilik yapma
  • Özel yaşamın gizliliğini ihlal
  • Mühür bozma ve mala zarar verme
  • Bilişim suçları
  • Çocuk kaçırma, alıkoyma
  • Soruşturmanın gizliliğini ihlal etme suçları başka bir mahkemenin görevlendirilmemiş olması kaydıyla Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından görülür.

Asliye Ceza Davaları Ne Kadar Sürer?

Gerek Ağır Ceza mahkemeleri, gerekse Asliye Ceza Mahkemelerinde dava süreçleri suçun vasıf ve mahiyetine göre değişkenlik gösterebilir. Dava ile ilgili tanık ifadelerinin tamamlanıp tamamlanmadığı, suçla ilgili delillerin toplanıp toplanmadığı, süreci belirleyen en önemli unsurlardır. Davaların sonuçlanma süresini etkileyen önemli etkenlerden biri de, davanın görüldüğü mahkemenin iş yoğunluğudur. Bu sebeple Asliye ceza davaları ne kadar sürer sorusunun cevabı net bir şeklide verilemez. Ancak 2019 yılı içerisinde yürürlüğe konulan hedef-süre uygulaması kapsamında Asliye Ceza Mahkemelerinde yargılama ve karar sürecinin 300 ila 390 gün sürmesi hedeflenmektedir.

Asliye Ceza Mahkemeleri Ne Kadar Ceza Verebilir?

İşlenen suçlara verilecek olan ceza miktarı ve hüküm, davayı yürüten Asliye Ceza hakiminin takdirindedir. Ancak kanunla düzenlenmiş bulunan ceza alt ve üst sınırları, Asliye Ceza Mahkemelerinde verilebilecek cezaların 10 yılı aşmamasını gerekli kılar. Bu sebeple Asliye Ceza Mahkemeleri en fazla ne kadar ceza verebilir sorusunun cevabı 10 yıldır.

Asliye Ceza Mahkemelerinin Kararına Karşı Hangi Yollara Başvurulabilir?

Diğer mahkemelerde olduğu gibi,  Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından verilen kararlara karşı yargı yolları mevcut bulunmaktadır. Bu yollardan biri olan itiraz, mahkeme sırasında verilen ara kararlara karşı başvuru yoludur. Her ne kadar ara kararlar kesin olmayan hükümler olsa da yargılama sırasında verilen kararlar olması hasebiyle önemlidir. Dava sürerken verilen tutuklama kararları itiraza en fazla konu edilen kararlardır. Bu tür kararların açıklanmasın takiben 7 gün içinde itirazda bulunma hakkı mevcuttur. Bu sürenin aşılması halinde itiraz mahkemece dikkate alınmaz.

İzmir asliye ceza avukatları dava sürecini özenle yürütmek için özel olarak eğitim almış avukatlardır. Ceza davalarında, kaç yıl hapis ya da para cezası verileceği tamamen hâkimin takdirindedir. Bu nedenle de alanında deneyimli bir avukatla davayı yürütmek önem arz etmektedir.

Asliye Ceza Mahkemelerinde verilen kararlara karşı izlenebilecek başvurulardan biri de sıklıkla kullanılan hükmün açıklanmasının geriye bırakılması şeklindedir. Bu tür başvuruların da 7 gün içinde yapılması gerekir. Diğer mahkemelerde olduğu gibi Asliye Ceza Mahkemelerinde alınan kararlara karşı istinaf yolu da açıktır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir