Bilişim Avukatı Kimdir? Bilişim Avukatı Ne İş Yapar?

Bu içeriğimizi okuyarak bilişim avukatı kimdir? Bilişim avukatları ne iş yapar aklınıza takılan tüm sorulara kolay bir şekilde cevap bulabilirsiniz. Günümüz popüler mesleklerinden birisi olan bilişim avukatlığı internet ortamında işlenen suçlarda bilişi suçları avukatları ilgilenmektedir. Bilişim avukatları aynı zamanda bilişim suçları avukatı, internet avukatı olarak da adlandırılmaktadır. Tüm bu bilgilerin yanı sıra ülkemizde bilişim avukatı olarak görev yapan kişilere internet avukatı, siber avukatı gibi tanımlamalar da yapılmaktadır.

Bilişim sistemleri elektronik ortamlarda var olan bilginin birbirleri arasında aktarılmasıdır. Bu doğrultuda bilişim kavramı günümüzde cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar, pos cihazları vb. araçlarla yapılan bilgi transferini ifade etmektedir. Günümüzde yaygın sosyal medya uygulamaları Tiktok, Facebook, İnstagram, Twitter vb. mecralarda hesapları ile birbiri ile veri alıp göndermelerine bilişim sistemleri aracılık etmektedir. Bu sistemler üzerinde işlenmiş olan her türlü suçlar bilişim sistemleri suçlarına girmektedir. Bu alan için kendini geliştirmiş İzmir bilişim avukatı sizlere her türü desteği sağlayacaktır.

Bilişim Hukuku Nedir?

İnsanların birbirleriyle iletişim kurarken kullandıkları ve etkileşimde bulundukları ortamlar bilişimin temelini oluşturur ve karşılıklı olarak genelleştirilebilir. Bir kişinin diğerinden bilgi almasıyla ortaya çıkan unsurlar bilişimin kendisidir ve bu temel unsurlar kanunla korunmaktadır. Örnek olarak en çok kullandığımız ve en çok vakit geçirdiğimiz, hemen hemen herkesin birbiri ile paylaşımda bulunabildiği, bilgi alışverişinde bulunabildiği, iletişim kurabildiği ve online alışveriş keyfini yaşayabildiği ağ ortamını verebiliriz. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere bilimin temelini oluşturan bilgi akışı elektronik ortamda sağlanmakta ve doğal olarak bazı sorunlar kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaktadır. Akılcılığa ve mantığa uygun olarak işlenen bilgi ve paylaşımlar, iletim ve iletim sırasında da bazı kötü niyetli kişilerin eline geçerek olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir.

Bilişim Suçları Avukatı Hangi Davalara Bakar?

Alanında uzman bilişim avukatları diğer isimleriyle siber suçlar avukatları TCK 5237 sayılı kanununda düzenlenmiş olan bilişim suçları davaları ile ilgilenmektedir. Bu bilişim suçları kısaca:

  • Bilişim sistemine izinsiz olarak girme- sızma suçları,
  • Sağlıklı çalışan bir sistemin bozulmasına neden olmak, erişilmez kılmak, içerisinde var olan verileri yok etme, değiştirme suçları,
  • Kanunlarda yer alan yasaklı cihaz ve programların kullanmasından kaynaklanan suçlar,
  • Kredi veya banka kartlarının kötü amaçlarla kullanılması suçları

Sizlerde yukarıda sıralanmış olan suçlardan biri veya birkaçına maruz kaldıysanız alanında uzman bilişim suçları avukatı İzmir şubesi ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilişim Suçları Örnekleri

Yukarıda yer alan maddeler ile sizlere bilişim suçları nelerdir? Sorusuna yanıt vermiştik. Aşağıda yer alan paragraflarda da sizlere bilişim hukuku içerisinde yer alan bilişim suçlarını daha detaylı bir şekilde aktaracağız.

Bilişim sistemine girme suçu olarak nitelendiren suç kapsamında günümüzde yaygın olarak kullanılan programlar olan Facebook, Youtube, İnstagram, Twitter, Tiktok gibi sosyal medya araçları ve bu araçlara ek olarak haberleşme sistemleri olan Whatsapp, telegram, signal gibi uygulamalara profil sahibinden habersiz bir şekilde giriş yapılmasını sağlamak kanunlarımız kapsamında suç olarak nitelendirilmektedir. Bilişim suçlarında işlenen suçların ispatı IP adresinin tespiti veya ilgili platformda farklı yollardan suçluyu işaret eden deliller varsa alanında uzman bilişim avukatı İzmir tarafından yapılacak incelemeler ile mümkündür. Yapılan bu işlemlere istisna olarak bilişim sistemlerine sızma gerçekleştiren kişiyi bir gibi fiili olarak gördüyse ve tanıklık yapıyorsa bilişim suçları kapsamında tanık olarak dinlenmektedir.

İzmir bilişim suçları avukatı savunma ve iddiayı sadece teknik detaylar üzerinden değil aynı zamanda beyana dayalı olarak da dikkate almaktadır. Bu bilgiden hareketle bu şekilde bir suç ile karşı karşıya kaldıysanız en kısa sürede alanında uzman bilişim avukatı İzmir ile iletişime geçebilirsiniz.

Kredi veya banka kartının kötüye kullanılması suçu banka veya kredi kartının yaygın olarak kullanıldığı bu dönemlerde kolay bir şekilde işlenen bir suçtur. Kredi veya banka kartlarının kötüye kullanılması suçlarında bilişim suçları arasında düzenlenmesinin sebebi kartların kullanılması durumunda elektronik araçların fiziksel yöntemlerle kullanılması işlemidir. Örnek olarak günümüzde banka aracılığıyla ödeme yapmak için kullanılan pos cihazları üzerinde yapılan sahte işlemlerin tespit edilmesi, internet ortamında yapılan ödemelerde kart bilgilerinin izinsiz olarak kullanılması veya kartlara fiziki olarak erişerek bankamatikten yapılmış olan çekim işlemlerinin tamamı kredi veya banka kartlarının kötüye kullanılması suçunu oluşturmaktadır.

Siber suç avukatları, banka ve kredi kartı kötüye kullanım suçlarını ispatlama konusunda daha teknik imkanlara sahiptir. Çünkü kartın fiilen kullanıldığı yerde kamera, cep telefonu veya benzeri bir kayıt sistemi olabilir.

Yasaklanmış bir cihaz veya program kullanılarak suç; yalnızca bir bilgisayar suçunu veya bir bilişim sistemini bir araç olarak kullanarak işlenebilecek diğer suçları işlemek amacıyla üretilmiş veya oluşturulmuş bir cihaz, bilgisayar programı, şifre veya diğer güvenlik kodu. Örneğin kişilerin Instagram, Facebook veya Twitter profillerine izinsiz olarak erişmek için yapılan yazılımları kullanan kişi bu suçu işlemiş olur. Siber suçlar avukatı öncelikle yasaklanan cihaz veya programın niteliğine ilişkin teknik inceleme yapmalı, cihazı veya programı kullanan kişinin işlediği suçun neden olduğu zararı ve başka suç teşkil eden fiillerin işlenip işlenmediğini araştırmalıdır.

Sizlerde yukarıda sayılan bilişim suçlarına maruz kaldıysanız en kısa sürede firmamız ile iletişime geçerek izlenmesi gereken yollar hakkında bilgi alabilirsiniz. Alanında uzman avukatlarımız hakkını en ideal şekilde korumak için izlenmesi gereken tüm hukuki yolları sizlere sunacak ve kabul etmeniz halinde en kısa sürede dava işlemlerine başlayacaktır.

Bu içeriğimizde sizlere bilişim hukuku nedir? Bilişim suçları nelerdir gibi soruların detaylı bir şekilde yanıtını verdik.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir