Mahkemelerde, yapılan duruşmalar pek çok kişi için merak edilen konuların başında gelmektedir. Sorusunun cevabı sayesinde hem tanıklar, hem davalılar ve davacılar ceza duruşmalarının işleyişi hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirler. Özellikle ilk kez hakim önüne çıkacak kişiler ceza davasında duruşma nasıl yapılır? Sorusunun yanıtını bilerek, hareket edecek olursa daha bilinçli bir şekilde hakim karşısına çıkma şansına sahip olabilirler.

Eğer kişileri birebir yakından ilgilendiren ceza davaları varsa ilk etapta, İzmir ağır ceza avukatları tarafından bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Bu sayede mahkemeye hazırlıklı olarak katılmaları kendileri için daha avantajlı olacaktır.

Ceza Davalarında Duruşmanın Sırası İle İşleyişi

Duruşma başladığında, iddianame mahkeme tarafından okunur. Eğer içeride tanıklar varsa bu tanıkların dışarıya çıkarılması sağlanır. Duruşmaya sanık olarak getirilen kişide kelepçe olmadan mahkeme salonuna alınması sağlanır. Mahkeme tanıkları dava sürecinin işleyişine göre sırasıyla içeriğe çağırır. Davanın işleyiş süreci sırası ile bakacak olursak;

İlk olarak kimlik tespiti yapılır; sanık için ilk yapılan işlem kimlik tespitidir. Burada sanığın kimlik bilgilerine bakıldıktan sonra çalışma durumuna ve ekonomik geliri gibi detaylar incelenir.

İddianamenin açıklanması; sanık için yapılan ikinci işlem ise sanığın neyle nasıl suçlandığı hakkında belgelerin, mahkeme salonunda okunmasıdır. Ayrıca yapılan iddianame okunması sırasında deliller de açık bir şekilde belgede yer aldığı şekilde okunmaktadır.

Sanığa hakları açıklanır; tüm bu işlemler yapıldıktan sonra bir diğer aşama ise sanığın haklarının mahkeme tarafından açıklanmasıdır. Sanık için hatırlatılan hakları ise; mahkeme önünde kovuşturma aşamasında delil sunması, delil istenmesi ve yine delil gösterme hakkının olduğu açıklanır. Öte yandan bir avukat ile görüşme hakkının ve bir avukattan destek alma hakkının olduğu açıklanır.

Sanığın sorgu aşaması; sanığa kendine ait hukuki haklarının hatırlatılmasının hemen ardından, sanık açıklama yapmaya hazır olduğu zaman, yasalara uygun bir şekilde sorgusu yapılır. Burada yapılan sorgu sanıklar için hem savunma hem de delil niteliği taşımaktadır. Suçlamalar kendine yöneltildiğinde, her suçlamaya sanığın cevap verme hakkı vardır. Eğer sanığın suç ortakları varsa ve tanıklar sanıkların yanında konuşmak istemez ise sanık hakimler tarafından dışarıya alınabilir. Bu durum bazen mahkeme sonuna kadar sanığın dışarıda kalmasına neden olabilir. Suç ortağı/ ortakları veya tanık dinlendikten sonra sanık yine içeriye çağrılır. Mahkemede konuşulan tüm konular yazılı olarak kayıtlara geçer ve sanığa aktarılır. Eğer sanık bu konuda konuşmak veya konuşulanlara cevap vermek isterse, bu konudaki konuşmaları/ savunması dinlenir.

Delillerin çıkarılması; sanık için sorgu aşaması bittikten sonra suç ile ilgili tüm deliller ortaya çıkarılır. Eğer mazeretsiz bir şekilde sanık mahkemeye gelmemiş ise yine de tüm deliller ortaya hakim önüne çıkarılır. Delillerin sunulmasında dikkate alınan konular ise;

  • Delillerin kesinlikle kanuna aykırı bir şekilde elde edilmemiş olması gerekir.
  • Delillerin davayı uzatmak için manasız bir şekilde yapılmamış olması gerekir.

Sanığa diyeceğinin sorulması; tüm bu aşamalar sırasında suç ortağının konuşması, delillerin ortaya konulması ve tanıkların dinlenmesinden sonra sanığa bir diyeceğinin olup, olmadığı sorulur. Diyeceğinin olup, olmadığı aynı zamanda cumhuriyet savcısına, kişinin vekiline, İzmir asliye ceza avukatları gibi sanığın avukatlarına da sorulur.

Sanık hakkında toplanan delillerin tartışılma aşaması; mahkemeye sunulan deliller, tekler teker açıklanır. Her delil için taraflara sırası ile söz hakkı tanınır. Yani her delil için sırayla söz hakkı verilir. Delillerin fiziksel ve somut olması oldukça önemlidir. Çünkü hakim başta somut delillerin yeterliliğine bakarak ev daha sonra kendine tanınan vicdan yetkisini kullanarak son kararı verir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir