Suç işleyen 18 yaş altı küçük çocukların, yargıç ve savcının özel eğitimden geçirip ve yargıladığı mahkemeye çocuk mahkemesi denilmektedir. Çocuk mahkemeleri sosyal çalışanların suç işlemiş olan çocuğu gözlemleyip, hal ve hareketlerine, takıntıları üzerine rapor hazırlayıp mahkemeyi yönlendiren özel bir mahkemedir. Çocuk ceza mahkeme mekanları suç işleyen çocuğun  bulunduğu ile göre isim değişikliği olabilmektedir. Ancak çocuk ağır ceza mahkemesi gerektiği vakitte sayıları artabilmektedir. Buna örnek olarak ise İzmir 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri veya Ankara 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi gibidir. 

 Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde genellikle çocukların ağır ceza mahkemesi içerisine giren istek dışı ya da istekli biçimde suç işlemesine bağlı olarak bakılan davalardır. Çocuk bir suç işledi ise ve savcılık soruşturma kapsamına girdiyse verilecek serbest bırakma ya da tutuklanma kararını Sulh Ceza Hakimi tarafından verilmektedir. Suç haricinde çocuğun yaşamını tehdit eden durumlar (aile içi şiddet gibi.) var ise çocuk koruma kanunu devreye girmektedir. Çocuk hakkında alınacak koruma tedbirleri sonucu hakkında davalarda çocuk mahkemelerinde yer almaktadır.

Çocuk Mahkemeleri Kararlarına İsnitaf Kanunu Yolu ve İtiraz Süreci

Çocuk ceza mahkemelerinde de itiraz etme hakkı mevcuttur. İtiraz etme süre hakkı ise davanın sonuçlanmasından sonra yedi (7) gün olmaktadır. İtiraz başvuruları avukat eşliğinde yapılmalıdır. Avukat tarafından sunulan itiraz başvurusu çocuk mahkeme hakimi tarafından incelenmektedir. Kabul veya red durumu hakimin dosyayı incelemesine bağlıdır. Çocuk mahkemeye çıktı ve kesin sonuç alındıysa isnitaf başvurusu da yapılabilmektedir. İsnitafın devreye girebilmesi için çocuğa suçundan dolayı 16 yıl ya da daha yüksek rakamlarda ceza kararı verilmesi gerekmektedir.

Çocuk Koruma Kanunu Nedir?

Suç işlemeyen ya da işleyen çocuklar hakkında alınan koruma ya da destekleyici tedbir alma hakları çocuk mahkemelerine aittir. Koruyucu tedbir kararları alınmadan önce çocuğun yaşadığı alan, hal ve hareketleri, yaşadığı kişiler gibi birçok çocukla ilgili faktörler incelenmektedir. İncelenmenin haricinde ise çocukla yaşayan ilgili kişiler ile ve çocukla birebir konuşulmaktadır. Bu konuşma ise mahkemede hakim tarafından alınan sonucu da etkilemektedir.

Koruyucu tedbirlere öncelik verilen konular çocuğun ailesinden korunması, eğitim, bakım, sağlık veya barınma gibi faktörlerdir. Çocuklu, hamile ailenin durumu kötüyse ya da çocuğun yaşadığı barınma alanı yaşanılacak gibi değilse devreye barınma tedbiri girmektedir. Barınma tedbirinde ise kişilere yer sağlanmakta ve ailenin isteğine göre adres ya da kimlikleri gizli tutulmaktadır.

Eğer ailede şiddet göstermeyen yani tehlike arz etmeyen bireyler bulunuyor ise çocuk güvenilir bireylere teslim edilmektedir. Eğer çocuk için tehlike arz eden aile bireyler var ise çocuk yetiştirme yurduna verilmektedir. Çocuk hakkında alınan koruma tedbirleri ise 18 yaşa kadar sürmektedir. 18 yaşını dolduran çocuklara sunulan koruma tedbirleri sona ermektedir. Fakat çocuğun rızası var ise hakim kararı sonucunda eğitimde çocuk koruma tedbiri devam edebilmektedir. 

Çocuk Mahkemelerinin Yapısı Nasıldır?

Çocuk bir suç işledi ve mahkemeye çıkacak ise mahkeme yapıları şu şekildedir;

  • Çocuk mahkemeleri genel olarak tek hakimli olmaktadır.
  • Bazı süre zarfları haricinde mahkemelerde cumhuriyet savcısı bulunmamaktadır. Fakat bırakılmasına ya da tutuklanmasına karar verildiyse bu dava sonuç dosyaları savcıya iletilmektedir. 
  • Çocuk ağır ceza mahkemelerinde genellikle iki üye hakim, mahkeme başkanı hakimi ve bir savcıdan oluşmaktadır. 
  • Müzakere sistemleri Çocuk Ceza Mahkemelerinde de geçerlidir.

Detaylı bilgi almak için ceza-hukuku sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir