İzmir asliye ceza avukatları, evrakta sahtecilik ve ortaya çıkarabileceği hususlar konusunda detaylı olarak bilgilendirme yapmaktadır. Evrakta sahtecilik, kamu ile ilgili suçlar arasında sayılmaktadır. Resmi evrakta sahtecilik ve özel evrakta sahtecilik olarak ayrılmaktadır. Kasten işlenmiş bu suçların cezaları bulunmaktadır. Şu üç farklı seçimlik hareketten birini işleyen kişi bu suçu işlemiş sayılmaktadır. Bunlar;

  • Sahte resmi belge üretmek ve buna bağlı olarak belgenin gerçeğe aykırı olması,
  • Gerçek resmi belgenin kişileri kandıracak ve aldatacak şekilde değiştirilmesi,
  • Düzenlenen sahte evrağın kullanılması durumudur.

Bununla birlikte bir görevli yetkisi bulunmaması durumunda gerçekle ters düşen belge hazırladığında da evrakta sahtecilik suçu işlemiş olur. Suçuyla beraber cezası da artmaktadır. Sizler de bu durumla karşı karşıya kalmışsanız yapabileceğiniz en iyi şey ceza avukatı İzmir ile iletişime geçip yardım almaktır. Özel ve resmi evrakta sahtecilik durumlarında ise ortaya çıkan en önemli farklar şu şekildedir;

Resmi evrakta;

  • Suçun meydana gelmesi için belgenin düzenlendikten sonra kullanımı olmasına gerek yoktur. Bu faaliyetlerden sadece birinin yerine getirilmesi suçu işlenmiş kılar. Belgeyi düzenleyip kullanmamanız suçu işlemediğiniz anlamına gelmemektedir. Resmi evrakta sahtecilikte, evrağın doğru halinin resmi memur tarafından düzenlenebilen belgelerden olması gerekir.

Özel evrakta;

  • Türk Ceza Kanunu ve ağır ceza avukatları, özel evrakta sahteciliğin olması için birden fazla seçimliliğin olmasına işaret etmiştir. Suç sayılması için evrağın hem sahte olarak düzenlenmesi hem de kullanılması gerekir.

Resmi evrakta sahtecilik emsal kararlar

Emsal kararlar, mahkeme tarafından verilmiş bir kararın, buna benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilir olmasını ifade etmektedir. Anayasa ve Yargıtay mahkemesi kararlarının emsal olma özelliği öne çıkmaktadır. Resmi evrakta sahtecilik emsal kararlar mahkeme tarafından verilmektedir. Bu süreçle karşı karşıya kaldığınızda İzmir avukat yardımına başvurmanız gerekmektedir. Aksi halde yanlışa sapabilir, doğruluktan şaşabilirsiniz. Alanında uzman avukatlar yardımıyla gerekli işlemleri başlatarak emsal kararları hakkında ön bilgi edinebilirsiniz. Hakimlerin karar verdiği birkaç emsal kararından bahsedecek olursak;

  • Resmi evrakta sahtecilik suçlarında zarar kısmı devreye girmektedir. Fiilen zarar aranmamakla birlikte imkan ve ihtimallerin yeterli olması önemlidir.
  • Mahkemeyi yanıltmak ve tebligatın farklı adrese gitmesi gibi durumlar emsal kararlar arasındadır.
  • Belge veya evrağın aldatma durumuna bakılmaktadır. Örneğin fotoğrafta soğuk mühür izine rastlamamak belgenin sahte olduğunu göstermektedir.
  • Boşanma davalarında sıklıkla rastlanan eş olarak farklı birinin imzasını göstererek usulsüz tebligat yapılmasını sağlamakta emsal kararlara dahildir.
  • Mühüre yapılan sahte işlemler ‘mühürde sahtecilik’ adı altıyla değerlendirilmektedir ve emsal kararlar devreye girmektedir.

Evrakta sahtecilik cezası

Evrakta sahtecilik cezası, suçun boyutu ve niteliğine göre değişmektedir. Cezayı en aza indirmek ve tüm detaylar için mutlaka İzmir ceza avukatı tavsiye durumunu göz önünde bulundurmak ve sürecin birlikte yürütülmesi gerekir. Evrakta sahtecilik cezasında Türk Ceza Kanunu maddelerine göre;

  • Resmi belgenin sahte düzenlenmesi, aldatacak şekilde değiştirilmesi ya da kullanılması durumunda suç basit haliyle işlenmişse 2-5 yıl hapis cezası uygulanmaktadır.
  • Görevini kötüye kullanan, evrağı sahte olarak düzenleyen, değiştiren ve kullanan kamu görevlisinin resmi evrakta sahtecilikten dolayı 3-8 yıl hapis cezası uygulanmaktadır.
  • Maddi konusu olan belge sahteliği ispat edilene kadar geçerliyse ve resmi belgeyse cezası arttırılabilmektedir.
  • Kişi sağlık görevlisiyle ve sahte belge düzenleyip zarara yol açmaya sebebiyet verdiyse, evrakta sahtecilik suçu hükümlerine göre ceza verilmektedir.

Resmi evrakta sahtecilik suçunda cezanın ertelenmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün olabilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Kalemci Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir