Sosyal medya, pek çok bireyin aynı anda sözlü, yazılı, işitsel, görsel içerikler paylaştığı sanal bir ortamdır. Burada bireyler birbirleri ile etkileşim içerisindedir ve pek çok farklı şekillerde iletişim kurabilirler. Peki, sosyal medyada hakaret suçu nasıl işlenir?

Hakaret suçu hukuki anlamda iki şekilde işlenmektedir. Bunlardan biri gıyapta biri de huzurda olarak iki farklı şekilde adlandırılmaktadır. Huzurda yapılmasının anlamı direkt olarak kişinin huzurunda bir hakaretin yapılması, bir de dolaylı olarak kişinin hakkında aleyhine olacak şekilde hakaret içerikli yazılı, sözlü vb. bir ifadeden bahsedilmektedir.

Türk Ceza Kanununun 125. Maddesinin 2. Fıkrasında yer alan ifadede açık bir şekilde hakaret suçunun sesli, görüntülü, yazılı mesajlar yoluyla işlenmesinin kişinin huzurunda işlenmiş bir hakaret suçu olarak algılanmasına hükmedilmiştir.

Yani hukuki anlamda kişiye gerçek hayatta kendisinin huzurunda hakaret etmek ile sosyal medya üzerinden hakaret etmek tamamen birbiri ile eşit koşulmuştur. Bu durumda her ikisine verilmesi gereken ceza da aynı olacaktır.

Sosyal Medyada Hakaret Suçunun Zaman Aşımı Var mı?

Sosyal medyada hakaret suçu ile ilgili bir durum şikayete tabi suçlar arasında yer almaktadır. Bu durum karşısında mağdur olan kişinin en geç 6 gün içerisinde bir savcıya müracaat etmesi gerekmektedir. Ya da kolluk kuvvetlerine şikayette de bulunulabilir.

Bu süre zarfı aşıldığında artık bu konu ile ilgili bir kovuşturma ya da soruşturma süreci yapılamayacaktır. Bu nedenle bireylerin mümkün olan en kısa sürede harekete geçmeleri çok büyük önem arz etmektedir.

Sosyal Medyada Hakaret Suçuna Nasıl Bir Ceza Uygulanır?

Sosyal medyada hakaret suçu nasıl işlenir, sorusundan sonra sosyal medyada hakaret suçuna nasıl bir ceza uygulanacağı da merak edilmektedir.

Bireyler bu şekilde bir suç işlemeleri halinde 3 ay ile 2 yıl arası hapis ya da adli para cezasına çarptırılırlar.

Kişiler bu suçları aleni bir şekilde işledikleri için bu durum da hesaba katılarak suç miktarı 6’da 1 oranında arttırılarak uygulanır.

Eğer ki nitelikli hallerin bulunması söz konusu ise cezanın alt sınırı 1 yıl şeklinde değişecektir. Tüm bu durumları göz önünde bulundurarak hakim kararını belirtecektir.

Sosyal Medyada Aleni Hakaret Suçu Ne Demektir?

Bir suçun aleni olup olmaması hakaret suçu söz konusu olduğunda çok önemlidir. Çünkü buna göre ceza miktarı değişiklik gösterecektir.

Bir suçun aleni olup olmadığının belirlenme kıstası durumun kimliği belli olmayan bireylerce algılanabiliyor olması ve suç eyleminin ne kadar tekrarlanmış olduğudur.

Sosyal medyada herkes bir hakareti açık bir şekilde görmektedir. Bu nedenle sosyal medya üzerinde işlenen hakaret suçların aleni nitelikte olması ihtimali oldukça yüksektir. Ancak yine de sosyal medya araçları üzerinden yapılan her hakaret suçu aleni niteliğine sahip olmayabilir.

Sosyal medya üzerinden hakarete uğramış, rencide edilmiş, küçük düşürülmüş, siber zorbalığa uğramış, tacize uğramış, tehdit edilen vb. problemler yaşayan bireyler bir bilişim hukuku avukatından konu ile ilgili yardım almalıdır.

Bu sayede bu süreci en iyi şekilde yönetmek, bu süreçte yalnız yürümemek ve en doğru şekilde hareket ederek hakkını savunmak isteyen bireyler daha kendinden emin bir şekilde problemleri ile savaşabilecektir.

Ne yazık ki günümüzde sosyal medya üzerinden her gün pek çok bireye hakaret içerikli, taciz içerikli, tehdit içerikli vb. pek çok ileti gelmektedir. Bu iletiler özel mesajlar yoluyla olabileceği gibi tüm kullanıcıların açıkça görebileceği şekilde de iletilmektedir. Bu nedenle mutlaka bu şekilde zorbalığa uğrayan bireyler susmamalı, boyun eğmemeli ve hakkını aramalıdır.

Bu konuda bilişim hukuku avukatları kişilerin en büyük yardımcılarıdır. Detaylı bilgi için bilişim hukuku sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir