Taksirli Suç Nedir?
Taksir ne demek? sorusuna cevap olarak söylenebilir ki, taksirli suç, suçu işleyen kişinin (failin) kasıt olmadan, ancak dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak suç işlemesi durumunda ortaya çıkan bir suç türüdür. Bu tür suçlarda failin esas amacı suç işlemek değildir. Fakat söz konusu kişinin ihmalkar veya tedbirsiz bir davranışı sonucunda suç meydana gelmektedir. Dolayısıyla, bu yazı taksirli suç ne demek? şeklindeki sorulara etkili bir cevap niteliğindedir.
Türk Ceza Kanunu’na istinaden taksirli suçların, genellikle trafikte yapılan ihlaller, iş kazaları veya mesleki ihmaller gibi durumlarda ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Ek olarak, taksirli suçlarda failin kastı olmaması nedeniyle ceza miktarı, kasıtlı işlenen suçlara göre daha hafif olabilmektedir. Örneğin, bir kişinin trafik kurallarına uymadığı için kazaya sebebiyet vermesi ve bu kazada yaralanma veya ölüm olması, taksirle işlenmiş bir suç olarak değerlendirilebilir.
Türk Ceza Kanunu’nda taksirli suçlar, özellikle 22. madde kapsamında düzenlenmiştir. TCK 22, taksirle işlenen suçların genel çerçevesini ve cezalandırma koşullarını belirlemektedir. Ek olarak, madde 22’de taksir, bilinçli ve bilinçsiz olmak üzere 2 türe ayrılmıştır.
Bilinçli Taksir Ne Demek?
Bilinçli taksir nedir?, en basit tabiriyle failin bir eylemi yaparken ortaya çıkabilecek tehlikenin farkında olmasına rağmen bu sonucu istemeden hareket etmesi durumudur. Kısacası, fail oluşabilecek tehlikeyi öngörmekte ancak gerçekleşeceğini düşünmemekte veya olabileceğini bilmesine rağmen sonucu istememektedir. Bu nedenle bilinçli taksir, sıradan taksirden farklı olarak failin sonuç konusunda bir bilinç sahibi olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Örneğin, araç kullanımında hız limitini aşan bir sürücü, kaza yapabileceğini öngörebilir ama kaza yapmayı istemez. Eğer bir kaza meydana gelir ve bu kazada yaralanma veya ölüm olursa, sürücünün bu durumu “bilinçli taksir” olarak değerlendirilmektedir.
Türk Ceza Kanunu madde 22/3’e göre bilinçli taksirle işlenen suçlarda, bilinçli taksir cezası normal taksirli suçlara göre artırılmaktadır. Bu durum, failin olası tehlikeyi öngörmesine rağmen davranışını değiştirmemesi daha ağır bir sorumluluk doğurduğu için geçerlidir.
Bilinçsiz Taksir Ne Demek?
Peki, bilinçsiz taksir nedir? Bilinçsiz taksir, eylemi gerçekleştiren kişinin sonucunu öngörmediği ancak dikkatsiz ve özensiz davranarak bir suçun ortaya çıkmasına neden olduğu durumdur. Bu durumda fail, yaptığı eylemin riskli olduğunun farkında değildir ve sonuçları öngörememiştir. Yani bilinçsiz taksirde, tehlikeli bir sonucun meydana gelebileceği düşüncesi failin zihninde oluşmamaktadır.
Örneğin, herhangi bir sürücünün uykusuz bir şekilde araç kullanarak dalgınlık sonucu kazaya yol açması, bilinçsiz taksir örnekleri olarak değerlendirilebilir. Sürücü bu durumda dikkatli olmasa da, kaza oluşması riskini bilerek veya isteyerek hareket etmemektedir.
Bilinçsiz taksirde, failin tehlikeyi öngörmediği kabul edildiğinden, ceza oranı bilinçli taksire göre daha hafif düzeyde olabilmektedir.
Kast ve Taksir Arasındaki Fark Nedir?
Kast ve taksir konusu, suçun işleniş şekline göre cezai sorumluluğun belirlenmesinde kullanılan iki önemli kavram olmaktadır. İkisi arasındaki temel fark, failin suçu işlerken sonuç hakkındaki niyet ve farkındalık düzeyi ile ilgili olmaktadır.
Kast hakkında konuşmak gerekirse, fail, suçun sonuçlarını bilerek ve isteyerek hareket etmektedir. Suç işleyen kişi, yaptığı eylemin sonuçlarını önceden öngörmekte ve bu sonucun gerçekleşmesini isteyerek haraket etmektedir. Örneğin, bir kişinin planlayarak ve isteyerek başka birine zarar vermesi, kasten işlenen suçtur.
Taksirde ise fail, suçun sonuçlarını istemeden, dikkatsiz bir şekilde suça yol açmaktadır. Diğer bir ifadeyle, failin suç işleme amacı yoktur, ancak dikkatsiz veya ihmalkar davranışları sonucunda istenmeyen bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Her iki durum hakkındaki önemli bir fark olarak söylenebilir ki, kastta fail, sonucun farkındadır ve bilinçli olarak bu sonucu doğurur. Taksirde ise fail dikkatsizlik veya tedbirsizlik nedeniyle sonuçla karşılaşır.
Taksirle Ölüme Neden Olma Cezası Nedir?
TCK madde 85, taksirle ölüme neden olma cezası ve bu suçun detaylarını düzenlemektedir. Buna göre, eğer fail, taksirli bir davranışı sonucunda tek bir kişinin taksirli ölüm durumuna sebep olursa, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya bir kişinin ölümü ile bir veya daha fazla kişinin yaralanmasına neden olma durumunda ise ceza oranı değişmektedir. Eğer olayda söz konusu durum gerçekleşirse, ceza 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası arasında belirlenebilmektedir.
Fakat, bilinçli taksirle ölüme neden olma durumunda ise verilecek ceza yarı oranında artırılmaktadır. Bu durumda, failin olayın riskini bilmesine rağmen tedbirsiz davranması nedeniyle daha ağır bir ceza söz konusu olmaktadır. Taksirle işlenen suçlardaki ceza düzeyi olayın doğal gelişimine ve seyrine bağlı olarak değiştiğinden sürecin işleyişi ile ilgili olarak bir avukatla çalışmak önerilmektedir. Örneğin, Kalemci İzmir Avukat ve Hukuki Danışmanlık Bürosu olarak, İzmir ceza avukatlarımız yardımıyla tüm süreçlerinizi dikkatli bir şekilde izlemekteyiz. Dolayısıyla, bizimle iletişime geçerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Taksirle Yaralama Cezası Nedir?
Taksirle yaralama ne demek ve cezası nedir? Söz konusu durum Türk Ceza Kanunu’nun 89. maddesine göre belirlenmiştir. İlk olarak eğer fail, taksirli bir davranışı sonucunda bir kişinin basit tıbbi müdahale ile iyileşebilecek şekilde yaralanmasına neden olursa, 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilmektedir.
Ağır taksirle yaralanma ne demek konusunda ise söylenebilir ki, eğer yaralanma daha ciddi sonuçlara yol açmışsa, örneğin, hayati tehlike geçirme gibi durumlar söz konusu ise ceza artırılır ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Taksirli suç, failin kasıt olmaksızın, yani sonucu bilerek ve isteyerek yapmadan, bir suç işlemesi durumudur. Peki, taksirli suçlar nelerdir? Örneğin, bir doktorun ameliyat sırasında ihmal veya dikkatsizlik yaparak hastaya zarar vermesi taksirli bir suçtur. Bu durumda Doktor, hastanın zarar görmesini istememiştir, fakat özen yükümlülüğüne aykırı davranarak yaralanmaya veya ölüme neden olmuştur.
Taksirli suçlarda kusur, failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması sonucu ortaya çıkan sorumluluğunu ifade etmektedir.
Taksirli suçların cezası, işlenen suçun türüne, sonuçlarına ve failin kusur derecesine göre değişiklik gösterir. Daha detaylı bilgi için yukarıda bu konu ile ilgili detaylı açıklamaya bakılabilir.
Taksirli davranış, failin gerekli dikkate ve özene aykırı hareket etmesi sonucu istemeden bir suçun meydana gelmesine yol açan eylemlerdir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!