Velayeti Annede Olan Çocuğu Baba Ne Kadar Görebilir?

Velayeti annede olan çocuğu baba ne kadar görebilir? Aile bireyleri çocukları hangi sürelerde ne kadar kullanır gibi tüm soruların cevaplarına kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. İzmir boşanma avukatı sizlere çocuk velayeti, boşanma davaları gibi tüm aşamalarda sizlere yardımcı olacaktır.

Boşanmanın önemli sonuçlarından biri de çocukların ortak velayetinin anne veya babaya bırakılmasıdır. Çocuk, velayetini bırakmayan eşini (yani anne veya babasını) ne sıklıkla görecek? Bu kişisel ilişkinin süresi nasıl belirlenecek? Anlaşmalı boşanmada eşler hangi sıklıkta görüşeceklerine karar verebilirler mi?

Evlilik devam ettiği sürece çocukların velayetini anne ve baba paylaşır. Anne veya babadan velayet alınmasının hukuki bir sebebi olmalıdır. Evlilik yoluyla kurulan birlikte yaşam sona ermiş veya ayrılmışsa hâkim çocukların velayetini ana veya babaya verebilir. Çocuğun anne ve babası evli değilse velayet annededir.

Bir anne veya babanın çocuğun velayetini kaybetmesine neden olabilecek olaylardan biri de ebeveyn boşanmasıdır. Bu durumda ortak velayet mümkün olmakla birlikte hem boşanma davasında geçici velayet hem de boşanma kararında velayet eşlerden birine bırakılacaktır. İzmir boşanma avukatı tavsiye edildiği durumlarda davanız devam ederken veya davaya ilişkin kararın kesinleştiğinden sonra çocukların velayeti kendisine bırakılmayan kişiler ilgili mahkeme tarafından verilen kararlar doğrultusunda görüşme sağlayabilecektir.

Boşanma Davasında Çocukla Kişisel İlişki Nasıl Kurulur?

Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için atabileceğiniz en önemli adım, velayeti kime bırakacağınızdır. Bu konunun detayları başka bir yazıda verileceği için burada bu konuya detaylı olarak değinilmeyecektir. Boşanma davasının devamı sırasında verilen geçici velayet kararı veya dava sonucunda verilen vesayet kararı ile velayet altında olmayan eş ile çocuklar arasındaki kişisel ilişkinin durumu da belirlenir. Aynı durum çocuğun annesi ile evli olmayan eşler için de geçerlidir.

Boşanma davasında çocuğun velayeti, çocuğun sağlıklı gelişimini engelleyen durumlar olmadıkça (annenin velayeti talep etmesi durumunda) annede kalır. Elbette durumu değerlendirebilecek olan çocuğa velayetini kime bırakmak istediğini de sormak gerekir. Çocuğun velayetini alamayan baba çocuğu ne sıklıkla bu durumda görmektedir? Makalenin bu bölümünden sonra çocuk ve baba ile yapılan görüşmeler rutin olarak değerlendirilmektedir. Özellikle çocuğun psikolojik gelişimini etkileyen vesayet kadar önemli olan babanın çocuk bakımı düzenlemeleri olabildiğince geniş değerlendirilmelidir. Aksi takdirde çocuk ile baba arasındaki mesafe artabilir ve birbirini görmemek alışkanlık haline gelebilir. Ayrıntıya girmek psikoloji disiplinine ait olduğu için yanlış olsa da çocukların en yakın anne babalarını örnek alarak büyüdükleri doğrudur. Anne babasını göremeyen, onlara yakın olamayan, onların ilgi ve şefkatinden mahrum kalan, örnek alınamayan bir çocuğun sağlıklı gelişim şansı, annesi olmayanlara göre daha düşük olabilir. Anne babasını sık sık görür. Bu riski ortadan kaldırmak için velayete bırakılmayan eşin çocuğu görmesi ve onunla kişisel bir ilişki geliştirmesi için geçen süre mümkün olduğu kadar uzatılmalıdır.

Sizlerde boşanma davalarınızda velayet sorularınız için boşanma avukatı İzmir Bornova şubelerine başvurabilirsiniz.

Velayeti Karşı Taraftaki Olan Çocukla Görüşme Süresi

Uygulamada, babanın velayet verilmeyen çocukla kişisel ilişkisinin uzunluğunun, çocuğun yaşının, babanın yaşadığı evin olasılığının ve boşanma sebebinin değerlendirmenin yapılmasıyla ilgili olup olmadığının belirlenmesidir. Çocuğun da taraf olduğu vb. Çoğu durumda Aile Mahkemesi, çocuk ile baba arasındaki kişisel ilişkiye ayda 2 gün (2 gün hafta sonlarına karşılık gelir), bir hafta yarıyıl okul tatili, 1 gün dini bayramlar ve 15 veya 30 gün olarak karar verir. Çocuğun yaşı izin veriyorsa. Bu süreler hâkim görüşü ile belirlenen sürelerdir. Boşanma davaları ile alakalı problemlerinizi boşanma avukatı İzmir Konak Şubeleri kolay bir şekilde çözüme ulaştırabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Çocukla İlişki Kurulmasına Yönelik Kararlar Nelerdir?

İzmir boşanma avukatı ile birlikte açmış olduğunuz anlaşmalı boşanma davaların, boşanma ve boşanan tarafların anlaşması ile bir mutabakata varabildikleri dava türüdür. Çocukların velayetlerinin hangi tarafa bırakılacağı hususunda olduğu gibi velayeti almayan tarafın çocuklarıyla hangi sıklıkta görüşeceği de verilecek en önemli kararlardan bir tanesidir. Çekişmeli boşanma davalarında kararı tamamen hâkim verirken, çekişmeli boşanma davalarında eşlerin kendi kararlarını vermelerine olanak sağlanmaktadır. Çocuğun sağlığı ve gelişimi bozuluyorsa veya bu sözleşme hükümlerine göre velayet ciddi şekilde tehlikeye giriyorsa, hâkimin sözleşmeye müdahale edebileceğine şüphe yoktur. Eşlerin ikisi de hâkim değişikliğini kabul etmezse anlaşmalı boşanma olmaz.

Anlaşmalı boşanmada, çocuk ile ana veya baba arasındaki kişisel ilişkinin süresi, ana veya babanın velayeti kendisine bırakılmadan uzatılabilir. Bu hususta taraflar arasında mutabakat şarttır. Örneğin, babalar ve velayetsiz çocuklar her hafta sonu 1 gün, hafta içi 1 gün, yaz tatilinde 1 ay, tatilde 2 gün, altı ayda bir hafta, Babalar Günü, hafta sonları vb. çocuklarıyla görüşebilirler. Anlaşmalı boşanma, çocuğun kişisel ilişki kuracağı eşin çocuğu daha sık görmesini sağlamanın daha iyi bir yoludur. Ancak çekişmeli boşanmada taraflar bu konuda anlaştıklarını belirterek taleplerinin detaylarını mahkemeye verebilirler. Mahkeme talebi değerlendirecek. Bu anlaşma, çocukla ileride karşılaşılabilecek herhangi bir davadan feragat edildiği anlamına gelmez. Yeni vaka tespitleri için son tarihler ve düzenlemeler, koşullar değiştikçe herhangi bir zamanda değiştirilebilir.

Boşanma Davalarında Velayet Durumlarının Değişmesi

Zamanla, bir çocuk ile velayete bırakılmayan bir eş arasındaki kişisel ilişkiyi belirleyen şartlar, gerçek durumla olan ilgilerini kaybedebilir. Bu gibi durumlarda, her iki taraf da kişisel ilişkinin şartlarını değiştirmek için her zaman aile mahkemesinde yeni bir dava açabilir. Bu sayede çocuklarını küçük oldukları için zar zor göremeyen babalar, yaşlarının ilerlemesi nedeniyle çocuklarını davalarda daha fazla görme hakkına sahip olacak. Sizlerde velayet davalarınız için boşanma avukatı İzmir şubesi ile doğrudan bir iletişime geçebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir