Kasten Yaralama Suçu Nedir?
Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu‘nun 86. maddesinde düzenlenmiştir ve bir kişinin bilerek ve isteyerek başka birine fiziksel acı vermesi, sağlığını ya da algılama yeteneğini bozması anlamına gelir. Bu suç, sadece fiziksel yaralanmalarla sınırlı olmayıp, ruhsal zararları da kapsar. Aynı zamanda, bıçaklı kavga cezası olarak da bilinmektedir. Kasten yaralama suçu, genel olarak şikayete bağlı bir suç değildir; ancak basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralanmalar için mağdurun şikayeti gereklidir. Bıçakla yaralamanın cezası durumlarında şikayet süresi altı aydır. Eğer bu süre içinde şikayet yapılmazsa, şikayet hakkı kaybolur. Diğer durumlarda, Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma başlatması için zamanaşımı süresi sekiz yıldır. Aynı zamanda, insanlar arasında merak edilen diğer bir husus ise basit yaralamanın cezası nedir? şeklinde konular da olmaktadır.
Kasten Yaralama Suçunun Madde Metni
Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre:
- Kasten yaralama: Başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- Hafif yaralama durumu: Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisi, basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olduğunda, mağdurun şikayeti üzerine dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.
Bu hataların nitelikli helleri arasında ise aşağıdaki hususlar sıralanmaktadır:
- Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
- Beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişilere karşı,
- Kamu görevi nedeniyle veya kamu görevlisinin nüfuzunu kötüye kullanarak,
- Silah kullanarak işlenmesi durumunda, ceza yarı oranında artırılır.
Kasten Yaralama Suçunun Özellikleri
Bu suçta esas olarak, failin, mağdura zarar verme amacıyla hareket etmesi gerekmektedir. Kazara meydana gelen yaralanmalar bu suç kapsamında değerlendirilmez. Eğer yaralama eylemi meşru müdafaa, zorunlu müdahale gibi hukuki sebeplerle yapılmışsa suç unsuru ortadan kalkar.
Adam yaralamanın cezası, mağdura acı veren, sağlığını veya algılama yeteneğini bozan her türlü hareketle işlenebilir. Tokat atmak, itmek, vurmak, bıçaklamak gibi çeşitli yöntem ve araçlar kullanılabilir.
Soruşturma Usulü
Kasten yaralama suçunun soruşturma usulü, Türk Ceza Kanunu’nda belirlenen kurallara göre şekillenir. Kasten yaralama suçu, şikayete bağlı olan ve olmayan hallerde farklılık gösterir. Eğer yaralama basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek kadar hafifse, mağdurun şikayeti gereklidir. Mağdur, bu durumda altı ay içinde şikayetçi olmalıdır. Şikayet yapılmadığı takdirde, şikayet hakkı kaybolur.
Öte yandan, Nitelikli yaralama durumlarında (örneğin, silah kullanarak yaralama) şikayet aranmaksızın Cumhuriyet Savcılığı re’sen soruşturma başlatabilir. Bu tür durumlarda, zamanaşımı süresi sekiz yıldır.
Kovuşturma Usulü
Kasten yaralama suçunun basit şekli, Asliye ceza mahkemesinde kovuşturulur. Ayrıca, bu mahkemede seri yargılama usulü de uygulanabilir. Kasten yaralama sucu cezasi, üst sınırı 5 yılı aşan cezalar gerektiriyorsa, bu durumda kovuşturma görevi Ağır ceza mahkemelerine aittir.
Tutuklama Tedbiri
Kasten yaralama suçunda, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama tedbiri uygulanabilmesi için bazı şartların varlığı gerekir. Örneğin, şüpheli veya sanık hakkında, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin bulunması gerekir. Yani, kasten yaralama suçunun işlendiğine dair kuvvetli emarelerin olması şarttır.
Tutuklama, ancak kaçma şüphesi, delilleri karartma tehlikesi veya suç işlemeye devam etme ihtimali gibi haklı nedenlerin varlığı halinde mümkündür. Örneğin, şüphelinin daha önce kaçma girişiminde bulunmuş olması veya son derece mobil bir hayat sürmesi, kaçma şüphesi uyandırarak tutuklamayı haklı kılabilir.
Uzlaşma Kurumu
Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu’nda uzlaşma kapsamına giren bir suçtur. Uzlaşma, taraflar arasında anlaşma sağlanarak, yargılama sürecinin alternatif bir yol ile çözülmesini amaçlar. Uzlaşma süreci, tarafların bir araya gelerek, anlaşma sağlamasıyla yürütülür. Uzlaştırma bürosu tarafından yürütülen bu süreçte, tarafların karşılıklı olarak zararlarını telafi etmeleri veya bir anlaşmaya varmaları hedeflenir. Kasten yaralama suçunun basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek hallerinde uzlaşma yapılabilmesi mümkündür.
Kasten Yaralama Suçunun İşlenme Biçimleri
Kasten yaralama suçunun başlıca işlenme biçimleri aşağıdaki şekillerde açıklanmaktadır:
- Fiziksel Güç Kullanarak Yaralama
- Silah Kullanarak Yaralama
- Zehirleme
- Hayvan Saldırtma
- Tuzak Kurma
Temel ve Basit Yaralama Suçunun Cezası
Peki, adam yaralamanın cezası nedir? Kasten yaralama suçunun temel şekli, Türk Ceza Kanunu’nun 86/1. maddesinde düzenlenmiştir. Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kasten yaralama suçunun basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilebilecek hafif şekli ise basit yaralama TCK 86/2’de düzenlenmiştir. Adam yaralama kaç yıl? Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.
Temel ve Basit Yaralama Suçunda Cezayı Arttıran Nedenler
Kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi, cezanın yarı oranında artırılmasına yol açar. Peki, basit şekilde adam bıçaklamak kaç yıl? Eğer yaralama, basit tıbbi müdahale ile giderilebilecekse, ceza 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası veya artırılmış adli para cezası olarak belirlenir. Eğer yaralama, basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek kadar ciddi ise ceza 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanır.
Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama Suçu ve Cezası (TCK 87)
Türk Ceza Kanunu’nun 87. maddesi, kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerini düzenler. Bu suçta, failin kastı yaralamaya yönelmiş olmasına rağmen, yaralanmanın ağır sonuçlar doğurması nedeniyle ceza artırılır. Kasten yaralama fiili, mağdurun kemiklerinin kırılmasına veya çıkığına neden olmuşsa, verilecek ceza yarısı oranında artırılır. Burada, kırığın hayati fonksiyonlara etkisi dikkate alınarak orantılı bir artırım yapılır.
Kasten Yaralama Suçu Neticesinde Ölüm Meydana Gelmesi (TCK 87/4)
Kasten yaralama suçu neticesinde ölüm meydana gelmesi durumunda, Türk Ceza Kanunu’nun 87/4. maddesi uygulanır. Kasten yaralama sonucu ölüm meydana gelmişse, failin kastının yaralamaya yönelik olması ve ölüm neticesi arasında illiyet bağı bulunması gerekir. Failin kastı öldürmeye yönelik ise, artık kasten öldürme suçundan cezalandırılır.
Taksirle Yaralama Suçu Nedir? (TCK 89)
Taksirle yaralama, failin öngörülebilir bir neticeyi “öngöremeyerek” dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle istememesine rağmen yaralama teşkil eden fiili işlemesidir. Fail hareketi kendi iradesiyle yapmakla birlikte hareketinin neden olacağı neticeyi öngörememektedir.
TCK 89. maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında Taksirle Yaralama suçunun nitelikli halleri düzenlenmiştir. Bu hallerin varlığı durumunda ceza artırılır. Örneğin, mağdurun duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına neden olunması halinde ceza yarı oranında artırılır. Taksirle yaralama suçunun temel hali için ceza, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır (TCK 89/1).
Ek olarak, Taksirle yaralama suçu şikayete tabi bir suçtur. Şikayet süresi, suçun işlenmesinden ve failin öğrenilmesinden itibaren altı aydır. Ancak, nitelikli halleri bilinçli taksirle işlendiğinde, şikayet aranmaksızın savcılık tarafından resen soruşturma yapılır.
Taksirle yaralama suçu da uzlaşma kapsamına giren suçlardandır. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa, soruşturma veya yargılama devam eder.
Yaralama Suçunda Basit Taksir ve Bilinçli Taksir Ayrımı
Kasten yaralama suçunda “basit taksir” ve “bilinçli taksir” ayrımı, failin eyleminin niteliğine ve sonuçlarını öngörme kapasitesine göre belirlenir. Basit taksir, failin, eyleminin sonuçlarını öngöremediği durumları ifade eder. Yani, fail, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle başkasına zarar vermiştir, ancak bu zararın meydana geleceğini tahmin edememiştir.
Bilinçli taksir ise, failin eyleminin sonuçlarını öngörmesine rağmen, bu sonuçları istememesi durumunu ifade eder. Yani, fail, eyleminin neden olabileceği zararı bilmesine rağmen, yine de hareketine devam eder. Örneğin, bir kişi, tehlikeli bir maddeyi kullanarak bir iş yaparken, bu maddenin zararlı olabileceğini bilmesine rağmen dikkat etmediği için bir başkasına zarar verirse, bu durum bilinçli taksir olarak değerlendirilir.
Sıkca Sorulan Sorular
18 yaşından küçük biri birini bıçaklarsa ne olur?
18 yaşından küçük birinin birini bıçaklaması durumunda, Türk Ceza Kanunu’na göre çeşitli sonuçlar doğabilir. Bu durum, failin yaşı, eylemin niteliği ve yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak değişir.
18 yaşından küçük bireyler, ceza ehliyeti açısından farklı bir değerlendirmeye tabi tutulurlar. 12 yaşından küçük olanlar ceza sorumluluğuna sahip değildir. 12-15 yaş arası çocuklar, işledikleri suçlar nedeniyle yalnızca eğitim ve rehabilitasyon tedbirlerine tabi tutulabilirler. 15-18 yaş arasındaki gençler ise, kısmen ceza ehliyetine sahiptir ve işledikleri suçun niteliğine göre ceza alabilirler.
Birisini bıçaklamanın cezası nedir ?
Birisini bıçaklamanın cezası, Türk Ceza Kanunu’na göre kasten yaralama suçu kapsamında değerlendirilir ve ceza durumu da ona uygun olarak belirlenir. Örneğin, temel hali bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olmaktadır. Öte yandan, silahla adam yaralamanın cezası kaç yıl? sorusu da merak edilmektedir.
Bu gibi durumlara İzmir Ceza Avukatı bakmaktadır.
Adli Sicil Sabıka Kaydı Nedir? için tıklayın.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!