Hapis cezasının ertelenmesi, belirli koşullarda mahkeme heyeti tarafından verilebilen kararlardan birisidir. Bunun için olması gereken ilk şart söz konusu cezanın 2 yıldan az olmasıdır. Ek olarak 18 yaşını doldurmamış kişiler ve 65 yaşını geçmiş kişiler için 3 yıldan az cezaya sahip olması yeterlidir. Bu süreden fazla olan hapis cezalarında ertelenme hükmü verilememektedir. Ayrıca infazın muhatabı olan kişinin geçmiş zamanlarda 3 aydan uzun süreli ceza almamış olması şartı da bulunmaktadır. Bu durumların dışında cezanın ertelenmesi hususunda mahkeme heyeti tarafından da görüş oluşması gerekmektedir. Yargılama sürecinde kişinin suçu tekrarlamamasına dair pişmanlık yaşandığına dair bir kanaat oluşması halinde hapis cezası ertelenebilmektedir.

Hapis cezasının ertelenmesi konusunda suçun türüne göre ek karar da verilebilmektedir. Mağduriyet yaşayan kişilerin ya da kamu kuruluşlarının zararlarının tazmin edilmesi mahkeme tarafından istenebilmektedir. Böyle bir durumda ise ceza verilen kişi zararı karşılayana kadar hapis cezasının infaz edilmesiyle karşılaşmaktadır. Dolayısıyla her ne kadar erteleme kararı çıksa dahi bir koşula bağlı olduğu için hapis cezasının çekilmesi durumu söz konusudur. Bunun dışında verilen hapis cezası erteleme kararına itiraz için istinaf mahkemelerine başvuru yapılabilmektedir. Sonrasında temyize gidilmesi halinde karar Yargıtay tarafından hukuka uygun olarak tekrar değerlendirilebilmektedir.

Hapis cezasının ertelenmesi kararı verilirken kişinin denetime tabi tutulması için de süre belirlenmektedir. Bu süre 1 ila 3 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süreçteki asıl amaç suç işleyenin tekrar benzer bir şekilde suça karışmamasıdır. Eğer ki denetim süresi içerisinde farklı bir suçtan dahi ceza alınması durumunda ertelenmiş olan ceza ile birlikte infaz gerçekleşmektedir. Bu da suçlu kişiler için caydırıcı bir unsur olmaktadır. Bunlara ek olarak hapis cezasının ertelenmesi kararı verilse dahi ceza adli sicile işlemektedir. Ancak denetim süresinin sonucunda gerekli yükümlülükler suçlu tarafından yerine getirilirse suç bilgisi sicil kaydından silinmektedir. Denetim sırasında suç işleyen kişinin herhangi bir mesleği yoksa yetkili makamlar tarafından verilen eğitimlere zorunlu olarak katılması istenebilir. Ya da meslek sahibi olan kişiler kamuda ya da özel sektörde ücret karşılığı çalıştırılabilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir