Nafaka Davası ve Şartları

Nafaka Davası ve Şartları Nelerdir ? sorusunu soruyorsanız doğru adrestesiniz demektir. Bu içeriğimizi okuyarak sizlerde nafaka hakkında çok detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Aklınıza takılan sorularınız ve davalarınız ile alakalı bilgiler için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Nafaka davaları eşlerin birbirlerinden boşanmaları sebebiyle karşılıklı olarak veya bakmakla yükümlü oldukları çocuklarına maddi olarak bakmaları için açılan davalardır. Eşlerin boşanma davası sırasında nafaka talebinde bulunabilecekleri gibi, boşanma davası sonrasında da ayrı olarak nafaka davası açabilirler. Boşanma davalarında olduğu gibi nafaka davaları sürecinde de görevli olan mahkeme bağlı olduğunuz ilin Aile Mahkemeleridir. Bulunduğunuz bölgede aile mahkemesi bulunmaması halinde davalarınıza Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır. İçeriğimizin ilerleyen kısımlarında Nafaka davası ve diğer detaylara ait bilgilere erişebilirsiniz.

Nafaka Şartları Nelerdir?

Boşanma sonrasında nafaka alabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan bireyler dava aşamasında veya boşanma davasından sonra nafaka davası açabilirler.  Nafaka alma şartlarından bazıları aşağıda verilmiştir.

  • Asgari ücretle çalışan bireyler,
  • İşveren taraflı iş çıkışına maruz kalan kişiler,
  • Ev hanımları,
  • Düzenli geliri olmayan veya geçici işlerde çalışan bireyler,
  • Düşük gelirli olduğunu ispatlayan kişiler

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan bireyler nafaka davası açabilirler.

Nafaka türleri yukarıda belirttiğimiz şartlara göre kişilere ödenmektedir. Bu belirtilen şartların yerine gelmesi ile kişi bu hakkı kazanır.

Ayrıca boşanma hükmü kesinleştikten sonra tedbir nafakası alınamaz. Çünkü boşanma öncesinde alındığından dolayı kişi sadece yoksulluk nafakası veya iştirak nafakasını boşanmadan sonra alabilmektedir.

Nafaka Türleri Nelerdir?

Tüm dava türlerinde olduğu gibi nafaka davalarının da kendi içerisinde türleri bulunmaktadır. 3 çeşit nafaka türü bulunmaktadır, bu türler kısaca;

  • İştirak Nafakası: Çocuk bakım nafakası olarak bilinmektedir, çocuğun 18 yaşına gelene kadar olan tüm masraflarının karşılamasını kapsar.
  • Tedbir Nafakası: Mahkemenin sürdüğü süre boyunca hakim kararıyla ödenir. Boşanma gerçekleştiği takdirde bu nafaka kesilmektedir.
  • Yoksulluk Nafakası: Kadının boşanma aşaması sonrası yoksulluğa düşmesi nedeniyle ödenmektedir.

 

Nafaka Nasıl Hesaplanır?

Nafaka davası sonucu nafaka almaya hak kazanan bireylerin akıllarına gelen bir diğer soruda nafakanın nasıl hesaplanacağıdır.

Nafakanın hesaplanmasında kişinin maaşı, sahip olduğu iş veya şirket, ikamet ettiği yer, itibarı ve dilekçe sahibinin ihtiyaçları uygun ve adil bir miktar belirleyecektir. Ayrıca burada alınan kararla ilgili asıl mesele, nafaka ödeyen kişinin başının belaya girmemesidir. Çünkü asgari ücretle çalışanın ödediği miktar ile en yüksek maaşı alan kişinin ödediği miktar farklıdır.

Bunun için bir hesaplama aracı yoktur. Çünkü mahkemede hâkimin kararı önemlidir. Kişilerin gelirine, koşullarına ve gereksinimlerine bağlı olarak tanık dinleme sürecinden farklıdır.

 

Nafakanın Ödenme Biçimi

Nafaka davalarına göre mahkemece yargılanır; nafaka, durumun ihtiyacına göre tek seferde veya kıdem tazminatı şeklinde ödenebilir.

Nafaka şeklinde ödenmesine karar verilen nafaka, alacaklının yeniden evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkar. Alacaklı evli olduğu halde evli olmadığı halde yaşarsa, yoksulluğu giderse veya rezil bir hayat sürerse nafaka mahkeme kararıyla iptal edilir. (Türk Medeni Kanunu Madde 176/3)

Tarafların mali durumu değiştiğinde veya hak ve menfaatleri gerektirdiğinde, gelirlerini artırmaya veya azaltmaya karar verebilirler.

Nafaka haklarınızı kaybetmemek için profesyonel bir boşanma avukatı ile çalışmanız her zaman yararınıza olacaktır.

 

Nafaka Ödememenin Cezası Nedir?

Nafaka ödememek bir suç olduğu üzere ödenmemesi durumunda 3 aylık tazyik davasına dönüşmektedir. Bu davanın sonucunda üzerine düşen nafaka görevini yerine getirmeyen bireyler 3 aylık süreyle hapis cezası almaktadır. 3 ay hapis yatan kişinin nafaka borcu ödenmiş sayılmaz ve bu nedenle çıktığı tarihten itibaren borcunu ödemesi gerekmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir