nafaka davası

Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır. Yoksulluk nafakası aylık veya bir defada ödenebilir. Nafaka, bir kişinin bakımı ve eğitimi için bir tarafça ödenen nafakadır. Bu nafakayı ödemek için kimin dava açtığı önemli değil.

Nafaka konusu ne olursa olsun, hangi tarafın boşanma davası açması gerektiği sorusunun cevabı kusurlar açısından değerlendirilir. Buna göre; suçlunun boşanma davası açması doğru değildir. Örneğin, zina, akıl hastalığı, rezil hayat gibi özel sebeplerle açılan boşanma davasında, davayı açanın kusurlu olduğu tespit edilirse, bu dava kabul edilmeyecektir. Bu nedenle, bakım nedeniyle boşanma davalarında, mükemmel taraf boşanma davası açmalıdır. Nafaka davası açıldığında mahkeme tarafında her iki tarafında ekonomik durumları analiz edilir ve kişilerin hayatlarının kalitesine bakılmaktadır. Yapılan bu çalışma sonucu elde edilen verilere göre nafaka hakkında bir karar verilir.

Kadın Boşanma Davası Açarsa Ne Kadar Sürer?

Boşanma davalarında kadın veya erkeğin açması açısından hiçbir fark yoktur. Bu yüzden kadın boşanma davası açarsa ne kadar sürer sorusu için hiçbir şeyin değişmeyeceğini belirtmemiz gerekir. Genel anlamda çekişmeli boşanma davaları için belirtilen süre 300 gün, anlaşmalı boşanma davaları için de 40 gün olarak bildirilmektedir.

Boşanma Davaları

Boşanma davaları birçok farklı nedenle açılabilen davalardır. Taraflardan biri diğerine karşı boşanma davası açabilir veya her iki taraf da karşılıklı anlaşma ile boşanma davası açabilir. Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma davaları iki farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlardan ilki çekişmeli boşanma davası diğeri ise çekişmeli boşanma davasıdır. Çekişmeli boşanma davaları, tarafların velayeti, nafaka, tazminat vb. Konuda uzlaşmaya varıldıktan ve boşanma sözleşmesi hazırlanıp imzalandıktan sonra açılan davalardır. Anlaşmalı boşanma davası, tarafların tüm konularda anlaşarak kısa sürede davayı kapatması davasıdır.

Çekişmeli boşanma davası ise taraflardan birinin boşanmak isteyip diğerinin istemediği veya tarafların boşanmanın şartları ve sonuçları üzerinde anlaşamadıkları davadır. Bu durumlarda taraflar nafaka, velayet ve tazminat konusunda anlaşamadıkları için boşanma süreci daha uzun sürmektedir. Boşanma Davalarında Mahkeme Usulü değişkenlik göstermektedir.

Türk Medeni Kanun’da yapılan tanımlara göre iki fark boşanma sebebi bulunmaktadır. Bu tanımlamalardan ilki özel boşanma ve genel boşanma nedenlerdir. Özel boşanma nedenleri: Onur kırıcı davranış, zina, suç işleme, hayata kastetme, haysiyetsiz bir şekilde hayat sürme ve son olarak akıl hastalığıdır. Çekişmeli olarak boşanma davası açacağı durumlarda boşanma sebebini özel bir nedene dayandıran kişiler ilgili sebepleri kanıtlaması gerekmektedir. Bu yüzden dava sürecinde bu durumlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Sizlerde alanında uzman bir şekilde hizmet veren İzmir en iyi boşanma avukatı ile iletişime geçerek sürecin yakından takip edilmesini sağlayabilirsiniz.

boşanma davasında nafaka

Boşanma Davasında İlk Duruşma Ne Zaman Yapılır?

Boşanma davasında ilk duruşma ne zaman yapılır sorusu da en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Ön dilekçe ve dilekçenin verilmesinin dilekçe aşaması boşanma davasının en önemli aşamalarıdır. Boşanma dilekçesi davalıya tebliğ edildikten sonra cevap süresi kanunda öngörüldüğü üzere 14 gündür.

Davalının davacının eşi olan davacıya cevap tebligatı 30 gün içinde tespit edilmiş olup, cevaba cevavap süresi tebliğ tarihinden itibaren 14 gündür. Bu aşamadan sonra ikinci bir cevap isteği, cevabın cevaplanıp cevaplanmadığı ile ilgili olup, verilmişse süreler tekrar işler.

Dilekçeler ve dilekçelere verilen yanıtlar için oluşturulan aşamaların tamamlanması ve duruşma tarihlerinin belirlenmesi için ortalama süre 120 gündür. İlk duruşma tarihi, duruşma hazırlığı ve tebliğ edilen taraflarca belirlenecek ilk duruşma zamanı ortalama 199 gündür.

Sizlerde tüm bu süreçlerin profesyonel İzmir Avukatlık bürosu tarafından yönetilmesini istiyorsanız bizlere danışabilirsiniz.

Boşanma Davalarında Kadınların Hakları Nelerdir?

Boşanma aşamasında her iki taraf da eşittir ve her iki tarafın hakları kanunla korunur. Boşanma davalarında kadın hakları konusu da tarafların eşitliği ilkesi ile cevaplanabilir. Buna göre; boşanma davasında kusurlu taraf ve mükemmel taraf. Sorun, tarafların cinsiyetine göre değil, tarafların kusurlu olup olmadığına göre belirlenir.

Boşanma davalarında nafaka konusu her ne kadar kadın hakkı olarak görülse de cinsiyetle değil, kişinin maddi durumu, geliri ve yaşam kalitesi ile ölçülen bir konudur. Kadın boşanma davası açarsa nafaka alabilir mi?  Boşanma davasında boşanma nedeniyle yoksullaşan eşe nafaka ödenir. Ancak bu kararın detayları ve nafakanın miktarı ancak çeşitli incelemelerden sonra mahkeme tarafından belirlenebilir.

Her iki tarafın da 18 yaşından küçük çocukları varsa, diğer eş çocukların velayeti olan ebeveyne nafaka öder. İştirak nafakası olarak belirtilen nafaka çocukların eğitimi ve bakımı için ödenmesi gereken zorunlu bir aylık ücrettir.  İştirak nafakasının bedeli nafakayı ödeyecek olan kişinin gelirine göre ilgili mahkeme tarafından belirlenmektedir.

Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse Ne Olur?

Nafaka davalarında olduğu gibi boşanma davalarında da taraflardan bir tanesi süreci kabul etmezse davanız çekişmeli boşanma davasına dönecektir. Bu yüzden davalarda Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ne olur sorusunun cevabı için herhangi bir ayrım yapılmamaktadır. Ülkemizde işletilen hukuk sisteminde davayı kimin açtığına bakılmamaktadır. Sizlerde alanında uzman aile ve boşanma avukatından destek almak istiyorsanız Kalemci Avukat ile irtibata geçebilirsiniz. Boşanma davaları İzmir Avukat olarak sürecinde sizin adınıza tüm süreci takip ediyor ve sizin için gerekli tüm işlemleri yerine getiriyoruz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir